Rodnei Sky Race, 2023


Despre eveniment

Competiția outdoor de puternic caracter montan organizată în țara rododendronilor și caprelor negre, combină traseele neamenajate şi neprotejate, drumurile publice şi forestiere, potecile marcate şi nemarcate, pantele cu înclinare mare şi zonele accidentate în așa fel încât să arate adevărata față și valoare a zonei. Vizitarea zonei în alergare sau plimbare este un program atractiv, pentru o revenire după concurs.

Competiția se desfășoară pe 3 trasee, pregătite pentru alergători tineri sau mai puțin tineri, rapizi sau lenți, avansați sau începători, cu scopul de a oferi un weekend activ pentru toți membrii familiilor care practică sporturi montane.

Program

In curand

Curse

Traseul Puzdrelor, Semimaraton

29 km
Traseul Puzdrelor pornește din Stațiunea Borșa, aflată la 850 m altitudine, de la baza pârtiei de schi. Traversează stațiunea, urcă pe valea Fântânii (pe lângă pârâul alimentat de apele Cascadei Cailor), apoi trece în valea Cimpoioasa. Urcă pe lângă cascada Cimpoioasa până la cota de 1500 m. Aici este primul punct de hidratare (5.8 km), se continuă apoi pe curbă de nivel peste piciorul Galațului. Se coboară în valea Negoiescului, în căldarea unde pe vremuri se afla singura cabană a munților Rodnei, Cabana Puzdrele, în trecut, centrul unui paradis de ski offpiste. Trecând pe sub cascada Puzdrele, lângă stâna modernă care suplinește cabana, veți găsi primul punct de alimentare (8.5 km). Începe urcarea prin pădure, apoi prin jnepeniș și gol alpin, până pe vârful stâncos al Puzdrei Mari (2189 m), punctul cel mai înalt al traseului. Următorii kilometri le vom parcurge peste altitudinea de 2000 de m. Creasta Puzdrei întâlnește cresta principală în Tarnița Puzdrelor, unde va fi următorul punct de hidratare (12.3 km). Se urcă apoi vârfurile Anieșul Mare (2160 m), Laptelui (2100 m), Negoiescului (1960 m), Galațului (2050 m), coborând spre șaua Galațului, pe malul unui lac, unde se află un nou punct de hidratare (15.9 km). Continuăm pe linia crestei până în șaua Gărgălău. Având în față lacul Știol (cunoscut și ca izvorul Bistriței Aurii) și al doilea punct de alimentare (19.5 km). coborâm spre vârful Știol. Intrăm apoi într-o vale abruptă, având în față Cascada Cailor, unde luăm ultimele provizii (21.8 km). Urcăm o scurtă porțiune având în spate Cascada Cailor până pe pârtia de ski pe care alunecăm lin până la poarta de sosire.
Această probă este recomandată alergătorilor experimentați și bine antrenați.
200 lei

Traseul Galațului, Cros

16 km
Traseul Galațului de 16 km, cu diferență de nivel de 1250 de m, pornește din Stațiunea Borșa, aflată la 850 m altitudine, de la baza pârtiei de ski. Traversează stațiunea, urcă pe valea Fântănii, pe lângă pârâul alimentat de apele Cascadei Cailor. Trece apoi în pe valea Cimpoioasa, urcă pe lângă cascada Cimpoioasa, până la cota de 1500 m până la primul punct de hidratare (5.8 km). Continuă pe curba de nivel traversând Căldarea Galațului, apoi, în urcare peste piciorul Galațului, iese în creastă. Aici se unește cu Traseul Puzdrelor și aici se află și următorul punct de hidratare (7.3 km). Se continuă linia crestei până în șaua Gărgălău. Având în față lacul Știol (numit și Izvorul Bistriței Aurii) și primul punct de alimentare (10.8 km), coboară spre vârful Știol intrând apoi într-o vale abruptă, având în față Cascada Cailor. Aici se pot lua ultimele provizii (13 km). Urcă având în spate cascada până pe pârtia de ski, apoi coboară pe ea până la poarta de finish.
150 lei

Galerie foto

Review-uri de la participanți

Un traseu de Sky Race spectaculos și dificil.
Din păcate la aceasta ediție din 2022 la punctul de hidratare dintre Puzdrele și Laptelui după o urcare de +1000 de m la punctul de hidratare n-a mai fost apă. Am primit cu ratia cât sa ne udam gâtul și urmau încă doua vârfuri și noua km pana la următorul punct de hidratare. Înțelegem ca este seceta dar trebuia sa fim avertizați de acest lucru pentru a ne raționalizarea apa. Neplăcut. Și tot neplăcut a fost și tricoul din kit pe care l-am primit doar cei care am terminat cursa😯, un tricou de bumbac bun de purtat la somn..
In rest alergători faini și muncitori. La punctele de alimentare și hidratare austeritate. Izotonice doar la punctele de alimentare, apa cu ratia. Dacă ești fanul curselor fără “resurse de reîncărcare” e in top.
Nicolae Romeo Rotarescu
2022-07-04 14:59:37
Participant la cursa: Traseul Puzdrelor, Semimaraton