Maraton Apuseni, 2022

Adaugă un review

Despre eveniment

he show must go on! 🎶✌️🏃‍♀️🏃🏻‍♂️
We #StayAtHome for now, but our hearts are in our beloved mountains.
Race Info remains the same for 2022!
Let's rock the 10th anniversary edition together!

Peisaje pitoresti, trasee pentru toate gusturile si o atmosfera de festival te asteapta in Apuseni!

Alege o proba: 73.6 km, 43.7 km, 21,1 km, 7km sau family

Program

ORE DE START
06:00 am Ultramaraton / Stațiunea Muntele Băișorii
08:00 am Maraton / Stațiunea Muntele Băișorii
09:30 am Semimaraton / Stațiunea Muntele Băișorii
10:00 am Cros 7km / Stațiunea Muntele Băișorii
12:00 pm Family / Stațiunea Muntele Băișorii

Curse

Ultramaraton

87,01 km

Maraton

43,75 km
Descriem traseul ca având patru tronsoane, primul și al patrulea fiind comune pentru maraton și semi-maraton. Diferența de nivel este + 2.557 m. De la ediția 2015 are forma de clepsidră, cu bucla dinspre Belioara mai mică, cu „gâtul” aflat în punctul „La Răscruce”, unde e şi limita dintre tronsoanele 2 şi 3 la 21,1 km de la plecare deci cam la jumătatea traseului. Dar tot acolo e limita între tronsoanele 3 şi 4. Acolo se vor întâlni din sensuri opuse concurenţii mai rapizi, care vor coborî dinspre Rezervaţia Scăriţa şi urmează a începe tronsonul 4, cu cei de la mijlocul „plutonului”, care termină aici tronsonul 2, iesind din tufişurile dinspre Fântâna Popii şi pornind apoi pe tronsonul 3, în coborârea spre La Măteoaie şi La Stânci.

Semimaraton

21,1 km
După start, se aleargă 1 km în urcare pe drumul principal ce duce spre Muntele Mare până în șaua La Plopiș, unde se părăseşte drumul principal, dirijaţi spre înainte-dreapta de către un voluntar şi panglici de marcaj. Pe distanţa de 2,2 km se ocoleşte vârful Buscat prin dreapta, pe drumeaguri din pădure, trecând pe la Izvorul Găbrienii, unde cei mai însetaţi vă puteţi astâmpara setea.

Apoi în prima poiana ( Buhuia) părăsim drumul cotind brusc spre stânga, 200 m prin iarbă, fără potecă ( e maraton montan !) apoi pe un drum ce ne urcă spre dreapta în vf.Buscat 1.676 m, lângă punctul terminus al telescaunului. Aici se află PC 1 Buscat. Coborâm apoi în partea opusă, pe pârtie, până la parcările din poiana Şesul Cald, folosite iarna de amatorii de schi. De aici reintrăm în drumul larg însoţit de stâpi ai reţelei electrice, drum pe care îl urmăm încă 1 km în urcare lină până în locul numit Colţul Rotund, unde e amplasat un PH., aflat la 5,7 km de start şi de unde mai avem tot 5,7 km. până la PA 1.

De aici cotim la stânga pe un drumeag până la punctul maxim al traseului: 1.709 m „Sub Pietrele Mărunte”- unde se află PC-2. Apoi se coboară spre stânga pe o potecuță printre ienuperi, după care se intră în pădure. La intersecția cu un alt drum („mijloc-pădure”) se cotește la stânga, se trece prin poiana Stăuina Runcanilor și se ajunge tot în coborâre în șaua La Crucea Crencii., aflată pe limita dintre judeţele Cluj şi Alba. Aici lângă un gater, marcajele și un voluntar ne dirijează spre dreapta prin iarbă, apoi vom întâlni un drum înierbat care traversează două pâraie (obârșia văii Tisei- numită Apa Rătăcită, denumire inspirată de meandrele ce le face pârâul în aval). Se urcă apoi spre stânga, tot pe un drum înierbat și după 11,4 km de la Start, ajungem la PA-1 Bocșești, între „colibele” cu acest nume.
De aici, semi-maratoniștii veti coti spre stânga și mai aveti 6,5 km până la următorul PA (PA-6)

De la despărțirea traseelor veți alerga 1,2 km până La Ştiolne, alt grup de „colibe”, unde ne întâlnim cu traseul de maraton, unde, la o ediție trecută, o „mocancă din Săgagea”, v-a încurajat și fotografiat (locuitorii din zonă sunt mocani, nu moți!). Vă veţi bucura de lunga și plăcuta coborâre și că peisajul din față vă va da posibilitatea să fiţi „Hoinari prin trecut”! Să alergaţi printre „colibe”, acele căsuțe și grajduri folosite (încă !) temporar pentru „muntărit” (vara sau iarna!) de localnicii din satele vecine: Lunca Largă, Runc, Ocoliș și Săgagea. De La Ştiolne mai aveţi 8,5 km până la Sosire. La trecerea peste Valea Tisei, se află PC 6. Următorul PA, ultimul, e la 3,9 km de aici. Iar până la Sosire mai aveţi 7,1 km. Traversaţi Valea Tisei, urcaţi spre colibele Zăpodie, unde la edițiile trecute, fotografii noștri v-au surprins în efort și unii dintre voi i-ați surprins pe ei prin puterea de a zâmbi.

Mai aveţi puțin de urcat până în culmea Dealului Boinic pe care îl traversaţi și cotiţi ușor la stânga, „prinzând” un alt drum ce vă îndeamnă să profitaţi de ultima coborâre ce vă duce în valea Vadului, pe care o traversaţi pe un podeț. De aici mai aveţi 1,6 km până la PA-6 și 4,8 km până la Sosire. Cotiţi la stânga pe drumul localnicilor din satul Muntele Cacovei (aflat în aval). Urmaţi drumul spre amonte (stânga), undeva traversaţi pârâul și ajungeţi după încă 400 m la PA-6, ultimul. De aici mai aveţi de alergat până la Sosire ultimii 3,4 km pe un drum forestier care intră curând în pădure. În locul unde acesta face o „agrafă” spre dreapta peste pod, e amplasat PC 7, ultimul. Până la Sosire mai aveţi doar 1,6 km de urcuș, dar nu e abrupt , e urcuș pentru toți și… e ultimul! La ieșirea din pădure, la primele case de vacanță, veţi auzi deja plăcuta atmosferă de la Sosire. De la fundaţia unor cabane distruse de incendiu aflate în dreapta, veţi coti la stânga și după încă 600 m – indiferent de timpul realizat și de locul în clasament – veţi trece satisfăcuţi şi victorioși pe sub „arcul de triumf” pe care scrie SOSIRE ! Veţi realiza încă o dată că aţi dorit mai ales să vă mișcaţi în natură, să concuraţi cu voi noi înșivă, să revedeţi confrați întru pasiune, să vă faceţi noi prieteni și… când vă va trece oboseala, să vă bucuraţi că aţi fost câteva ore „hoinari prin trecut”.

Cros

12 km
Până la Şesul Cald (4,7 km) traseul e acelaşi cu cele de maraton şi semimaraton. După start, se aleargă 1 km în urcare pe drumul principal ce duce spre Muntele Mare până în șaua La Plopiș, unde se părăseşte drumul principal, dirijaţi spre înainte-dreapta de către un voluntar şi panglici de marcaj. Pe distanţă de 2,2 km se ocoleşte vârful Buscat prin dreapta, pe drumeaguri din pădure, trecând pe la Izvorul Găbrienii , unde cei mai însetaţi vă puteţi astâmpara setea.

Apoi în prima poiana (Buhuia) se parăseşte drumul cotind brusc spre stânga, 200 m prin iarbă, fără potecă ( e maraton montan !), apoi pe un drum ce ne urcă spre dreapta în vf.Buscat 1.676 m, lângă punctul terminus al telescaunului. Aici se află PC 1 Buscat. Se coboară apoi în partea opusă, pe pârtie, până la parcările din poiana Şesul Cald, folosite iarna de amatorii de schi.

Aici se păarăseşte traseul folosit de maratonisti si semimaratonisti, cotind la stânga pe pârtia de schi. In curând vă puteţi astâmpăra setea la un PH. La baza pârtiei, lângă „startul” telescaunului, se află un alt PC. Se urcă vreo 50 m spre stânga şi se continuă apoi pe un drum prin pădure în coborâre lină. Spre final drumul urcă lin, atinge o curbă a drumului principal aflat la stânga. Dar nu se intră în el, ci se coboară cam 100 m spre înainte dreapta, întâlnind traseul de maraton și semimaraton, pe care cotim la stanga spre apropiata Sosire !

Dacă vi s-a părut uşor şi v-a placut alergarea, vă veţi mai antrena şi la ediţiile viitoare, când e firesc să vă înscrieţi la proba de semimaraton şi apoi la cea de maraton! Succes! Vă aşteptăm!

Family, Cros

4,3 km
Proba family la msg Maraton Apuseni constă în parcurgerea unei distanţe de aproximativ 3 km. De la pensiunea Skiland se traversează drumul de Buscat, se ia în dreapta printre case şi se va urca 1km până la Plopiş traversând linia de teleschi şi pârtia veche pe drumul folosit de schiori la întoarcerea în staţiune. La Plopiş va fi un punct de control și de hidratare. De acolo traseul se întoarce mergând pe o cărare în dreapta până aceasta se intersectează cu un drum de căruţe ce duce la pârtia veche. Se trece pe lângă capătul liniei de teleschi şi din acest moment începe coborârea pe lângă stâlpii de teleschi câţiva zeci de metri. Întâlnim la dreapta un drum de căruţe pe care-l urmăm. Coborâm până ajungem aproape de şoseaua principală şi fără să o intersectăm facem dreapta, fiind traseu comun cu cel de la plecare, şi ajungem la locul de start şi finish.
Pentru copii

Video de prezentare

{}

Galerie foto

Review-uri de la participanți

Excelent marcajul dar și traseul. Se merge printr-un peisaj de poveste cu zone alergabile dar și cu urcări de +1000 in câțiva kilometri.
Puncte de alimentare super aprovizionate, voluntari excelenți pregătiți și săritori.
Un mic minus in zona de campare a fost foarte greu sa te odihnești din cauza muzicii date la boxe la volum maxim pana noaptea târziu.
Impresia generală e foarte buna și este un eveniment ce nu trebuie ratat. Organizator de top și traseu de top! Concurenți de top dar și de masă. Recomand!!!
Nicolae Romeo Rotarescu
2022-07-04 15:08:54
Participant la cursa: Ultramaraton